Ota yhteyttä

Kääritään hihat ja tehdään tuloksia!

Lähetä meille viesti

Asiantuntijatyössä joutuu miettimään jatkuvasti omaa tapaansa tehdä työtä. Toisille työn ja vapaa-ajan rytmittäminen on luontaista, toiset uppoavat helposti syvälle ja silloin oman jaksamisen kanssa mennään äärirajoilla. IT-alalla tämä kamppailu on läsnä jatkuvasti ja vastuu siitä jakautuu tasaisesti sekä työnantajalle että työntekijälle.

Jyri oli aina ollut innostunut tietokoneista ja kaikenlaisesta näpräämisestä. Hän opiskeli alaa ja hyppäsi mukaan työelämään. Hän koodasi päivällä ja jatkoi illalla omien projektiensa kimpussa. ”Elämä oli pelkkää koodaamista, aika kapeakatseista menoa”, Jyri pohtii nyt myöhemmin. Koodaamisen flowssa sitä kapeakatseisuutta ei tullut ajatelleeksi, koska ihminen hupsahtaa rutiineihin nopeasti ja se, mikä eniten kiinnostaa, vie helposti mukanaan.

Jyri paloi loppuun. Se tapahtui silloin, kun hän tunnusti itselleen, että elämässä ei juurikaan muuta tapahdu kuin tätä koodaamista. Alkoi vapaapudotus. Hän jäi huilaamaan.

Aika teki tehtävänsä ja huilaaminen palautti voimat. Etelä-Pohjanmaan työvoiman palvelukeskus TYP vinkkasi Toimintojentalosta. Siellä Jyri aloitteli arkea leppoisasti auttamalla vanhuksia tietokoneen ja älypuhelimen käytössä. Yhdessä he hoitivat asioita verkon yli ja jutustelivat samalla. Kahdeksan kuukauden aikana usko palasi siihen, että kroppa ei reagoi työntekoon stressitason nousulla, vaan hommia pystyy hoitamaan järkevästi.

Kaija Kuusisto, Toimintojentalon toiminnanjohtaja, pani merkille, että vanha tuttu, Salosen Juha, oli perustanut IT-alan firman. Kaija oli myös katsellut Jyriä sillä silmällä, että nuoressa miehessä olisi paljonkin potentiaalia palata työelämään. ”Jyrin ammattitaidon lisäksi hänen työstään saama runsas positiivinen asiakaspalaute vakuuttivat, että voin luottavaisin mielin suositella Jyriä avoimille työmarkkinoille. Tiesin myös, että Oiwassa työntekijän arvostus ei ole pelkkää sanahelinää.”

Jyri kävi tutustumassa Oiwa Solutionsin verkkosivuihin ja hänelle tuli fiilis, että arvomaailma firmassa on kohdallaan ja ihmisistä pidetään oikeasti huolta. Jyri tuli tutustumaan Oiwaan ja pian sen jälkeen solmittiin sopimus työkokeilusta.

Työssäjaksamisesta on siis aina vastuu sekä työnantajalla että työntekijällä itsellään. Työn täytyy olla ihmisen kokoinen ja sen koko täytyy räätälöidä jokaiselle erikseen. Jokaisella on oma rytminsä tehdä työtä ja ihmiset syttyvät eri asioista; toinen rakastaa rutiineja, toinen on parhaimmillaan, kun on monta rautaa tulessa. Se kannattaa selvittää ja sen vuoksi johtaminen perustuukin vahvaan vuorovaikutukseen ja viestintään.

Jyrin työkokeilu ylitti kaikki odotukset. Jyrin tapa tehdä työtä selvitettiin keskustelemalla ja havainnoimalla ja hän itse koki saaneensa koko ajan tukea osaavilta työkavereilta. Minkään ongelman kanssa ei tarvinnut jäädä yksin. Hän pitää todella tärkeänä sitä, että voi luottaa työkavereihin.

”Jyri oli het alusta lähtien positiivisella asenteella liikkeellä ja pääsi nopeesti porukkaan mukaan. Samoin hän oppi pian meidän tavan toimia talon sisällä ja projekteissa asiakkaille päin. Erilaisia tehtäviä oli hyvinki monemmoisten teknisten haasteiden parissa, mutta kaikista sai hyvin koppia joko yksin tai jonkun kanssa yhteistyössä. Yhessä keskustellen löytyy aina kaikille passeli tapa toimia. Ei siis ollut vaikee päätös jatkaa Jyrin kanssa yhteistyötä ja solmia työsopimus”, tuumailee Oiwan operatiivinen johtaja Juha Salonen.

Jyrille itselleen ei tullut työkokeilun aikana fiilistä, että homma lähtisi käsistä, sillä hän on oppinut rytmittämään työtä ja vapaa-aikaansa. Elämään on tullut harrastuksia, kuten valokuvaaminen. Entisen kaltaiseen täysipäiväiseen koodaamiseen hän ei halua enää palata, koska sen vaikutukset on jo koettu. Kohtuus ja tasapaino on hyvä kaikessa tekemisessä, se tuli opittua matkan varrella. Tärkeitä oppeja meille kaikille, sillä ihminen on kokonaisuus eikä välttämättä kestä kovin mahdotonta ryskettä kaikilla elämän osa-alueilla. Omaa tapaansa olla ja tehdä töitä kannattaa tarkkailla, sillä hyvä itsetuntemus on pohja hyville ihmissuhteille, hyvälle työelämälle ja kaikelle.


Yle Pohjanmaa kävi tekemässä Jyristä juttua sekä radioon että verkkoon. Artikkeli löytyy täältä.