Ota yhteyttä

Kääritään hihat ja tehdään tuloksia!

Lähetä meille viesti

Tiedolla johtamisessa kestävin ja kustannuksia säästävin ratkaisu saadaan tekemällä järjestelmien ja raportoinnin väliin tietovarasto (DW). Tietovarasto mielletään monesti kalliiksi tehdä ja ylläpitää. Mikä tahansa asia väärin tehtynä on kallis ja tehoton. Oikein tehty tietovarasto sen sijaan on kivijalka koko tiedolla johtamiselle ja säästää sekä resursseja että kustannuksia heti, puhumattakaan pidemmällä aikavälillä. Ilman laadukasta tietovarastoa, on vaikea puuttua datan laatuun tehokkaasti. Ilman laadukasta dataa taas johdetaan mukamas tiedolla, oikeasti mutulla.

Tiivistin tähän listan, mitä hyötyä laadukkaasta tietovarastosta on.

Heti havaittavat hyödyt:

 • Raportointi ei vie resursseja lähdejärjestelmiltä, koska tiedonsiirrot tietovarastoon ajastetaan menemään yleensä yöaikaan.
 • Datan haku talteen voidaan automatisoida myös tiedostoista (esim. budjetit Excelistä) ja webistä (esim. tilastokeskus).
 • Tiedot validoidaan ennen kuin päästetään tietovarastoon asti ja virheelliset tiedot nousevat seurantaraportille. Kun ne korjataan lähdejärjestelmään, tulevat ne myös tietovarastoon.

 • Laskennat tehdään vain kerran eikä joka raportille erikseen, joten tekeminen ja ylläpito on hyvin kustannustehokasta ja raportit ovat nopeita.
 • Tiedon yhdisteleminen tehdään automaattisesti kuntoon. Esimerkki: Asiakkaasta on tietoa monessa paikassa, CRM, ERP jne. Tietovarastoon asiakastieto kerätään näistä kaikista ja saadaan yksi yhteinen näkymä asiakkaaseen kuten tarjoukset, myynnit ajan suhteen, asiakaskannattavuus jne.
 • Aikaa säästyy ja työt tehostuvat, kun kustannustehoton ja virhealtis tietojen kopiointi ja manuaalinen raportointi loppuu.
  Tietovaraston päällä voi olla mikä tahansa raportointi käytössä, esim. Power BI.

Pidemmän aikavälin hyödyt:

 • Data on tallessa, vaikka järjestelmät (esim. ERP) taustalla vaihtuisivat. Uusi järjestelmä vain liitetään osaksi ketjua. Kaikki raportit toimivat koko ajan, eikä uuteen järjestelmään tarvitse viedä vanhassa järjestelmässä olevaa historiatietoa.
 • Helppo laajentaa toiminnan kasvaessa. Esimerkiksi ostetun firman data saadaan helposti osaksi raportteja historiatietoineen liittämällä heidän järjestelmänsä tietovarastoon.
 • Tekoälyyn pohjautuvat ennusteet voidaan automatisoida tuotantoon, liittämällä prosessi osaksi tietovarastoa.
 • Avoimesta ja dokumentoidusta tietovarastosta validoitu tieto, oikea totuus, voidaan integroida helposti muihin järjestelmiin. Tietovarasto voi siis toimia keskitettynä tiedon integraatiolähteenä, jolloin integraatioiden määrä huomattavasti vähenee.

Neuvoni onkin, että vaikka talo olisi kuinka kaunis, ei sitä kannata ostaa, jos se on perustettu hiekalle.

> Mittaa tiedolla johtamisen nykytilasi