Ota yhteyttä

Kääritään hihat ja tehdään tuloksia!

Lähetä meille viesti

Lapsena rakastin Ritari Ässän Kitt-autoa. Nuorena ihastelin, kuinka Tom Cruise käsin ohjaili ilmassa leijailevia tietokonenäyttöjä Minority Report -elokuvassa. Tuntuu uskomattomalta, että nyt tuo kaikki alkaa olla totta. Kun valmistuin yliopistosta 20 vuotta sitten, 1,4 tonnia painava supertietokone voitti Kasparovin shakissa. Nyt meidän jokaisen taskussa on monta kertaa tehokkaampi ”supertietokone” käytettävissämme. Aika uskomatonta!

Internet of things – tuokaan termi ei ole enää vain visioita, vaan totisinta totta. Jonkin aikaa sitten luin lehdestä, kuinka Muonioon on tehty älytie, joka osaa opastaa itseajavia autoja myös talviolosuhteissa ja samalla kerää tietoa mm. lumen paksuudesta ja hälyttää auraajat töihin sen mukaan. Tekniikka on pienentynyt ja halventunut niin, että kohta halvimmissakin kodinkoneissa on yhteys internetiin. Dataa kerätään mitä moninaisemmista syistä; käyttö- ja vikatietoja kerätään, jotta voidaan valmistaa yhä parempia laitteita tai kerättyä tietoja toimitetaan suoraan muualle jotta elämisestä tulisi helpompaa. Esimerkiksi jääkaapista voi olla suora yhteys internetin kautta lähiruokapalveluun, joka toimittaa sovitun määrän tuotteita jopa kotiovelle asti kun ne alkavat loppua.

Käyttökohteita on lukuisia määriä eikä syyttä puhutakaan neljännestä teollisesta vallankumouksesta. Koko ihmisten kokemusympäristö tulee muuttumaan. Kerätyn datan avulla laitteet ja ohjelmat voivat tehdä rutiiniasiat puolestamme, ne voivat neuvoa ja opastaa meitä mm. itsestämme huolehtimisessa ja niiden avulla pääsemme kokemaan uudenlaisia elämyksiä esim. virtuaalitodellisuuden muodossa. Kerätyn datan avulla voidaan jopa ennakoida ja ennaltaehkäistä onnettomuuksia ja sairauksia. Isoja asioita joihin kaikkiin liittyy data ja sen hyödyntäminen. Ei siis ihme että data on uusi öljy, jota kannattaa kaivaa ja josta kannattaa tehdä uusia innovaatioita. Kukapa olisi ensimmäisenä öljyä nähdessään arvannut, että sen avulla jatkossa ihminen liikkuu, siihen pakkaa tavaransa ja siihen jopa pukeutuu. Datakin on kerättäessä vain ykköstä ja nollaa. Eipä senkään olisi arvannut jalostuvan mitä moninaisempiin käyttötarkoituksiin ja valtaavan koko maailman.

Vielä kymmenen vuotta sitten datan hyödyntämisen edelläkävijyyttä oli kerätä tietoa automaattisesti sisäisistä järjestelmistä kootusti yhteen paikkaan ja saada se sieltä raporteille helposti luettavaan muotoon. Nyt edelläkävijyyteen vaaditaan yhä innovatiivisempaa asennetta ja rohkeutta tehdä kokeiluja, joista osa jää henkiin ja osa kuopataan jo alkumetreillä. Kuitenkin jo alusta alkaen kannattaa miettiä myös koko kokonaisuutta ettei käy esim. niin, että samaa dataa kerätään useaan eri paikkaan eri käyttötarkoituksia varten. Ja vaikka uusia innovaatioita kannattaa ja pitää tehdä, jotta ei jää jalkoihin ja ennen kaikkea koska se on hauskaa, niin myös perustuksista kannattaa huolehtia niin, että perusasiat ovat kunnossa.

Me oiwalaiset olemme juuri kaikkea tätä varten: Huolehdimme puolestasi että dataa kerätään ja varastoidaan oikein ja mietimme kanssasi kuinka sitä voi parhaalla mahdollisella tavalla hyödyntää niin sisäisessä päätöksen teossa kuin asiakkaille ja sidosryhmille tarjottavissa uusissa palveluissa.

Hanna Ikkala Puh. 044 480 6619